TöriTabu
6. Kolostori édes élet – Saly Noémi hely- és irodalomtörténész
Simonyi Balázs
1:02:31
2025. 09. 08.
Kategóriák
Leírás
Mit termeltek, ettek és ittak a középkori szerzetesek? Amikor ma egy trappista sört kortyolunk vagy camembert sajtot kóstolunk, évezredes kolostori tudás ízét érezzük. A középkori monostorok nemcsak a lelki élet, hanem a gasztronómia és a gazdaság központjai is voltak. Saly Noémivel feltárjuk a kolostori kertek és konyhák titkait, egy unikális szerzetesi menüsort. Kiderül, hogyan vált a sör a szerzetesek „folyékony kenyerévé”, és mennyit ittak az apácák naponta? Milyen szerepe volt a herbáriumoknak? Mi volt fontosabb a méhészet kapcsán: a viasz vagy méz? Mi volt a zöldségek, gyümölcsök és állatok Istennek tetsző sorrendje? Mit nem termeltek vallási okokból? Hogyan működtek a kolostorok mint a középkor „multinacionális nonprofit vállalatai”, mit határozott meg a vidék adottsága, a szerzetesek szakértelme vagy a hagyomány? Milyen receptkönyvek maradtak fenn apátsági konyhákból, és milyen ételek nem adtak fel soha egy refektóriumi asztalra?