TöriTabu
15. Kis zabálás – magyar gasztrotörténeti érdekességek Saly Noémival
Simonyi Balázs
54:36
2025. 11. 10.
Kategóriák
Leírás
Milyen volt a magyar konyha évszázadokon át? Kik voltak a „hússal bánók”, és milyen variációk léteztek egy kávéházi „feketére”? Hogyan zajlott a tarhonyakongresszus, és miért lehetett a vendégfogadás az ellenségkezelés módszertana? Miként alakultak a gyarmatáruk és fűszernövények árindexei koronként, és miért vesztek össze halálosan egy lecsórecepten? Felfedjük a trágya és drazsé szavak furcsa kapcsolatát, az Adidas-szalonna rejtélyét, valamint a háborús ételek – kétszersült (cvibak) és hadikenyér – történetét. Megvizsgáljuk, hogyan öröklődtek a régi szakácskönyvek receptjei, milyen szerepe volt a sónak, salátának, szalonnának és szaláminak, és miért tekintették a gyömbér–bors–sáfrány szentháromságát alapízeknek. Szó esik a vándoriparosok „ételművészi” tevékenységéről is. Pick-szalámik, Weiss-konzervek, Meinl, Maggi és Liebig – mind-mind formálták a magyar ízvilágot és kultúrtörténetet. És miként lehet vajon kapcsolatban egymással a sáfrány, az arany és a panírmorzsa?